Serebral Palsi (Beyin Felci) Nedir?
Serebral palsi (Beyin Felci), çocuğun beyin gelişimini etkileyen bazı hastalıklardan kaynaklanan vücut hareketleri ve kasların uyumlu kullanımı ile sonuçlanan bir grup patolojinin adıdır.
Serebralpalsi ilerleyici bir hastalık değildir. Beyin gelişimi gebeliğin erken evrelerinden başlar ve çocuklukta devam eder. İlk 2 yıl içinde beyne zarar veren herhangi bir olay serebralpalsiye neden olur. Bu hasar beyinden vücuda ve vücuttan beyne gelen uyaranları bozar.
Serebral palsi her çocukta farklı ağırlık ve tiptedir. Beynin hasarlı kısmına göre, spastik çocuklarda aşağıdaki bulgular bulunabilir: Kaslarda sertlik veya kasılmalar, istemsiz hareketler, yürüme ve koşma gibi kaba motor hareketlerinde zorluk, yazma veya düğmeler gibi ince motor hareketlerinde zorluk, ve algı güçlüğü. Bu problemler ayrıca beslenme, solunum, idrar taburesi kontrol problemleri, aktarım, öğrenme güçlükleri ve gelişim geriliği gibi ek sorunlara da neden olabilir. Spastik olan kol veya bacak ağrı, ağrı hisseder. Spastik çocukların hareketlerindeki rahatsızlık derecesi zeka düzeyini göstermez. Bazı spastik çocuklar zamanla iyileşirken, gelişebilecek ek problemler nedeniyle bazıları daha da kötüleşebilir. Bu durumu önlemek ve yaşam kalitesini iyileştirmek için tedaviye mümkün olan en erken yaşta başlamak gerekir. Serebral palsi bulaşıcı değildir, kalıtsal değildir, hayatı tehdit eden bir durum değildir. “
Serebral Palsi (Beyin Felci) belirtileri nelerdir?
Serebral palsi belirtileri arasında bebeğin huzursuz olduğu, sürekli ağlamasının, sağ veya sol el veya ayaklarındaki hareketlerinin farklı olduğu ve el ve ayak eklemlerinde sertlik olduğu görülebilir. Semptomlar bebeğin 3. aydan itibaren baş kontrolünü sürdürememesi ve 6. aydan sonra yalnız oturamamasıdır. Fiziksel gelişimde gecikme yaşayan veya bir sorun olduğundan şüphelenen ebeveynlerin, çocuklarını çocuk nöroloğuna götürmeleri şiddetle tavsiye edilir.
Serebral Palsi (Beyin Felci) Nasıl Tedavi Edilir?
Serebral palsi söz konusu olduğunda, tedavi yerine rehabilitasyon kelimesini kullanıyoruz. Çünkü serebral palsi tedavi edilebilir veya ilerleyen bir durum değildir. Yaşam boyu rehabilitasyon gerektirir.
Spastisiteye bağlı hareket kısıtlaması en sık serebral palside görülür. Spastisitenin şiddetine bağlı olarak kas gevşetici tedaviler gerekebilir. Yaygın tutulumun gözlendiği tetraparez serebral palisinde, kas gevşeticiler, doğrudan bir pompa yardımıyla oral veya beyin omurilik sıvısına uygulanabilir. Bununla birlikte, spastisite, hemiparezi ve diparezi gibi vücudun belirli bölgelerinde görüldüğü kanamalarda sadece etkilenen bölgeyi tedavi etmek için botulinum toksinin kas içine uygulanmasıyla tedavi edilebilir. Bu tedavilerin yetersiz olduğu çocuklarda ortopedik ameliyatlar gündemdedir. Bunlar nispeten rutin tedaviler haline gelmiştir.
En güncel ve gelecek vaat eden tedaviler fonksiyonel beyin cerrahisi alanındaki gelişmelerdir. Günümüzde bu yöntemler güvenilir ve etkili bir yöntem olarak kabul edilmektedir. Özellikle istemsiz hareketlerle seyreden diskinezik bireylerde, derin beyin stimülasyonu (DBS) istemsiz hareketlerin, özellikle distoninin etkili tedavisini sağlar. Kalp pili olarak bilinen DBS yöntemi ile hastaların yaşam kalitesi önemli ölçüde artmaktadır. DBS kesinlikle seçilmiş hastalarda akla gelmelidir.
Serebral palsi eşlik edebilecek epilepsi, sıklıkla antiepileptik ilaçlarla etkili bir şekilde tedavi edilebilir. Dirençli nöbetlerde, cerrahi yöntemler de nöbet kontrolünün korunmasına katkıda bulunur. Epilepsi cerrahisi, ilaçla tedavi edilemeyen birçok hastanın nöbet kontrolünü sağlar.
Henüz yorum yapılmamış.