Lohusalık Döneminde Karşılaşılabilen Sorunlar
Ömür boyu hayalini kurduğunuz ve aylar süren hamilelik süresinde karşılaştığınız farklı sorunların ardından yavrunuzu elinize almanın mutluluğunu hissettiğiniz lohusalık döneminde de farklı sorunlarla karşılaşabilirsiniz.
Lohusalık döneminde karşılaşılabilen sorunlar fizyolojik veya psikolojik nedenlerden kaynaklanmakla beraber almanız gereken önlemler sayesinde bu süreci sağlıklı geçirmenizde mümkün olabilir. Lohusalık döneminde karşılaşacağınız loşi adı verilen ve adet kanamasına benzeyen akıntı ilk başta kırmızı renkli olarak gelmekte ilerleyen günlerde beyazlaşmakta ve ardından akıntı kesilmektedir. Bu dönemde ped kullanımı hijyen açısından gerekli olmakla birlikte bu akıntının renginin değişmemesi veya akıntının kesilmemesi gibi durumlarda mutlaka doktorunuza danışmakta fayda olacaktır. Bu akıntının kesilmemesinin nedenleri arasında rahimde kalan plasenta dokusuna veya rahimde gerçekleşen bir enfeksiyona bağlı olabileceğinden uzmandan yardım almanız çok önem taşımaktadır. Bu akıntı bazı kadınlar da şiddetli kanama, karın bölgesin aşırı hassasiyet ve ateşle birlikte görülebilmektedir.
Lohusalık Döneminde Yapılması Gerekenler
Lohusalık döneminde yapılması gerekenler arasında özellikle uzmanların tavsiyeleri arasında yer alan vajina bölgesinde dikiş olması halinde doktorunuzun yazdığı kremin kullanılmasına, yumuşak yastık kullanımına ve sıcak oturma banyosu seanslarına dikkat edilmelidir. Doğumdan yaklaşık 2 hafta sonra ve bunu takip eden 1 ay sonra rutin muayeneye gitmenizde lohusalık döneminde yapmanız gerekenler arasında yer almaktadır. Bazı kadınlarda lohusa döneminde görülebilen üşüme, titreme, ateş, bacaklarda aşırı şişme, kötü kokulu ve şiddetli kanama gibi durumlar yaşanması halinde vakit geçirilmeden doktorunuza başvurmanız farklı sorunlarla karşılaşmamanız için çok önem taşımaktadır. Bu dönemde tuvalete çıkma sorunları yaşamanız son derece normal olabileceği gibi özellikle idrar yaparken sancı veya hiç idrar yapamama gibi problemlerde yaşayabilirsiniz. İdrar yaparken genital bölgeye ılık su tutulmasını faydasını görmeniz mümkün olacağı gibi şikayetlerin kesilmemesi durumunda doktorunuza danışmanız iyi olacaktır.
Lohusa Döneminde Emzirme
Lohusa döneminde kadınların ortak sorunları haline gelen bebeğe sütün yetemeyeceğini düşünerek tedirgin olmaktan kurtulmanız çocuğa da yansıyacak strese karşı alınması gereken bir tedbir olacaktır. Hastaneden çıkmadan önce hemşirelerden bebeği emzirme yönünde eğitim almanız daha sonrasında pratik yaparak bu konuda kendinizi geliştirmeniz ve ilk başlarda az gelen sütün günler içinde artacağını bilmeniz de bu problemi büyütmemenizi sağlayabilir. Eskiden bilinenin aksine tatlı yemenin ek bir faydasının olmayacağını ifade eden uzmanla lohusa kadınların mutlaka memelerindeki süt birikmesine karşı tedbir almalarını ve buna müsaade etmemelerini de tavsiye etmektedirler. Lohusa döneminde yeni annelerin meme ucu temizliğine dikkat etmeleri gerektiği gibi yeni annelerde terleme çok sık olacağından rahat kıyafetler giymeleri ve sık duş almaları da kendilerine iyi gelecektir.
Lohusa Kadınların İlaç Kullanımı
Lohusa kadınların ilaç kullanımı konusunda da dikkatli olmaları gerekmekle beraber kullanmak zorunda olduğunuz diyabet gibi kronik rahatsızlıklar için aldığınız ilaçların süt ile uyumlu olmasına dikkat etmeniz ve mutlaka doktorunuzla birlikte karar vermeniz önerilmektedir. Lohusa döneminde yaşanan sorunlar arasında yer alan uykusuzluğa karşı bebeğinizin uykuya her anı değerlendirmenizin iyi olacağını söylemeliyiz. Eşinizden geceleri bebeğinizi uyutması konusunda yardım alamıyorsanız büyük ihtimalle uykusuz günler ve geceler geçirmek durumuyla karşı karşıya olduğunuzdan mümkün olduğu kadar istirahatinize dikkat etmeniz gerekmektedir. Bu dönemde yukarıda bahsettiğimiz fizyolojik rahatsızlıkların haricinde psikolojik olarak çok sık karşılaşılan lohusalık üzüntüsüne karşı mutlaka yakınlarınızdan veya bir uzmandan yardım almanız tavsiye edilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış.